Gastenboek

In De Daler Lelie (plaatselijke krant):

Fietsen ohne Grenzen
 
Wat je als inwoner niet doet, doe je als toerist wel. Is je dat wel eens opgevallen? Want hoe vaak zijn jullie al naar Ellert en Brammert geweest? Of naar het Drents museum? Of, nog dichterbij, naar het Stedelijk Museum Coevorden? Nou fietsen we allemaal wel collectief mee met Riekus Hazelaar met de Bremtocht en natuurlijk ook met de Drentse4daagse vanuit onze eigen startplaats Dalen, maar hoe vaak hebben jullie al meegedaan met de fiets driedaagse van Fietsen ohne Grenzen tijdens Hemelvaart? Ik moet heel eerlijk bekennen, dat Anton en ik (toch enthousiaste fietsers sinds we e-bikes hebben) nog nooit hadden meegedaan. Afgelopen Hemelvaart waren we op de camping, bij Molenvoort in Wachtum. Daar staat de caravan al sinds half maart, zodat ik van daaruit kan werken voor de Lelie. We combineerden het één en ander, ging Salto naar hondjeskapper Ellen van Robbedoes ook in Wachtum, en ja, we fietsten een dag mee met Fietsen ohne Grenzen!
 
’s Morgens vroeg al via Facebook contact met Anneke van Engen, de altijd super enthousiaste medewerkster van Magisch Drenthe (de VVV van de gemeente Coevorden). “Tot hoe laat kunnen we starten?”. Helaas met een regenachtige emoticon ernaast, want het regent op dat moment nog pijpenstelen en wij zijn wel goed weer fietsers. “Tot 12 uur!” luidt al gauw het antwoord. Tegenwoordig kijken we niet meer naar de lucht maar op Buienradar hoe lang het regent en het blijkt dat we een half uurtje later met een gerust hart onderweg kunnen. Eerst op de fiets naar Coevorden, naar het Arsenaal. Hier kan worden gestart.
Grappig, die combinatie van beiden kanten aan de grens. Het ene moment worden de vrijwilligers aangesproken in het Duits, daarna weer in het Nederlands. Het is de 13e keer dat Fietsen ohne Grenzen wordt georganiseerd en dat merk je. De vrijwilligers gaan vanzelfsprekend van het Nederlands over naar het Duits of zelfs, als het handiger is, over in dialect. Ook de deelnemers zijn mooi divers. De één fietst al jaren mee, de ander doet het voor de eerste keer. Eén dag mee doen kan, twee of drie dagen ook. Heel flexibel allemaal. Zelfs iemand die nog niet weet of hij 45 of 60 km. wil fietsen, krijgt welgemeende advies “Neem dan beide routes mee, dan kunt u onderweg nog bedenken wat u wilt”. De route gaat deze dag richting Dalerpeel. We doen een stukje Overijssel aan, rijden bij de burgemeester van Hardenberg en zijn vrouw voor het huis langs en in Dalerpeel is een rustplaats bij het prachtige MFC. Van bieb tot gymzaal, van kantine tot buurtsupertje. Het is er allemaal. Op het ‘menu’ staat onder meer een patatje frikandel. Grappig om te zien dat de Duitse deelnemers zich hier maar niet aan wagen. De Duitse Frikadelle is immers heel anders dan onze frikandel!
Weer aangekomen in Coevorden is het op de Markt gezellig druk. We swingen ons warm bij “We hebben een woonboot” van piratenkoor de Stormvogels en wippen nog even binnen bij de horeca. Dan gaan we weer richting caravan. Trots op onze gezonde Hemelvaartse inspanning. De routes van vrijdag en zaterdag kunnen we helaas niet fietsen omdat we andere vakantieplannen hebben. Het was wel leuk geweest, ook een dag de Neugnadenfeldse en de laatste dag de Emlichheimse route te rijden. Volgend jaar misschien? Dan is Fietsen ohne Grenzen van 30 mei tot en met 1 juni. Nu kan je niet meer zeggen dat je niet weet wanneer dit is! ;)
Lijkt het je trouwens leuk om vrijwilliger te worden bij FoG? Meld je dan vooral even aan via hun website: www.fietsenohnegrenzen.nl. Het is een leuke club en je haalt je Duits nog wat op ook. Viel Spass alvast!
 
Es grüsst euch recht herzlich, EvelienMooie tocht, goed georganiseerd, uitstekende pijlen.

- J.G. van der Wallle uit Deventer

Mooie tocht, brede paden en een prachtige omgeving. Alleen bij Neugnadenfeld ( het 1e dorpje met de schildermarkt) gingen wij na de stempelpost verkeerd. Je moest weer terug naar de weg, misschien hebben wij daar niet goed opgelet. Erg leuk is dat je elke dag wat krijgt (water, fris en pepermunt).

- A. Rijnbeek uit De Hoef

Goed, heel goed, gezellig, lekkere koffie en taart onderweg en zeer afwisselend met de kunstroute.

- Z. Wijbenga- de Boer uit St. Annaparochie

De organisatie was goed en de route heel erg duidelijk aangegeven. De sfeer was ook heel ontspannend en iedereen was erg vriendelijk voor elkaar. Van de rondvaart hebben we erg genoten, alleen erg jammer dat er geen stoelen of banken op waren en staand was voor velen wat te veel. De gids die alles vertelde was heel goed en ludiek.

- M. Koopmeijer uit Hoogezand


1ste dag prima, 2e dag Hardenberg op deze stempelpost moesten we zelf stempelen, erg verwarrend, 3e dag geweldig! Tot volgend jaar!

- Dhr. Wagenaar uit Broek op Langedijk

Goed bevallen.

- J.Huls uit Zuidwolde


Prachtige routes - goed bewegwijzerd. Goede vriendelijke medewerkers.

- C. van Grieken uit Noordwijkerhout

Goed georganiseerd, mooie goede bepijlde routes. De pijlen op de bordjes zijn door (degenen die dit leuk vinden) gemakkelijk te verdraaien. Kunnen deze misschien geborgd worden.


- D. Wiebe uit Emmeloord

Mooie tochten. Heel erg naar de zin gehad. De laatste dag vonden we het mooist.


- E. Moes uit Nijeholtpade

Op één plek na had volgens ons een bordje moeten staan. Verder was alles uitmuntend. De controleposten waren bijzonder gezellig, Veel waardering voor de vereniging in het dorpshuis in Dalerpeel en in Neugnadenfeld. Daarnaast was de route, alle drie dagen, heel heel heel mooi.


- H.H. Lubbers uit Zwartemeer

De routes waren prachtig. Echter de laatste route was de afstand wel erg ver uit elkaar om wat te kunnen eten. I.v.m. diabetes is dit misschien beter om het iets dichter bij elkaar te laten. Niet alleen drinken maar ook een koek of iets dergelijks.

- Fam. Veenemans uit Zwolle

Fijn fietstochten, goede organisatie. Gewoon doorgaan!!

- A.Schoenmaker uit Emmen

We hebben erg genoten van de fietsroutes. goed georganiseerd en een duidelijke bewegwijzering.
Tussen het inzenden van aanmeldingsformulier en tijdstip ontvangst / bevestigingsformulier zit een te lange tijd.


- B. van Peet uit St.Philipsland

1 | 2 | 3

Stichting Fietsen ohne Grenzen

0591 - 381 005
info@fietsenohnegrenzen.nl

KVK: 56713924
IBAN: NL77INGB0006381719
BIC: INGBNL2A